web

Vad är Adware och hur tar du bort det?

Har det helt plötsligt börjat ploppa upp massa irrelevanta annonser på din datorskärm? Då har du antagligen blivit drabbad av Adware. Det är ett program som laddas ner till din dator med ett enda syfte – att visa dig så mycket annonser som möjligt under tiden du sitter vid datorn. Men hur får man bort Adware? Det förklarar vi nedan.

Hur får man Adware?

Adware kan laddas ner i din dator på olika sätt. Det finns programvaror som hittar in i en PC utan att man godkänner nedladdningen. Oftast handlar det då om ett dåligt antivirussystem eller att man skippat helt att skydda sin dator med bra antivirus. Se över din säkerhet, det finns en mängd gratis antivirusprogram som ger dig ett omfattande skydd mot oönskad filnedladdning.
Ibland kan dock Adware laddas ner med en användarens godkännande. Då handlar det om att man laddar ner kostnadsfria program i utbyte mot möjligheten att ens webbaktivitet blir spårad av andra företag. Utifrån den insamlade datan görs det sedan riktade annonser som exponeras för användaren.
Vad som än orsakat att du blivit drabbad av Adware är det ett riktigt irritationsmoment att hela tiden klicka bort massa pop-up-fönster med produktförslag. I de flesta fall påverkas även din dator med en långsam uppstart och en störande laggning när du surfar på nätet eller kollar på en spännande film.

Hur upptäcker jag Adware?

Förutom att din dator blir långsam och du blir exponerad av massa annonser finns det andra funktioner som blir påverkade av Adware. Ett urval av dessa är:

  • Förändring av startsidan i din webbläsare. Din startsida ändras helt plötsligt till något annat. Även om du ändrar tillbaka kommer du vid nästa tillfälle att se samma problem.
  • Nya bokmärken och verktyg läggs in i din webbläsare. Detta sker automatiskt och utan din tillåtelse.
  • Nya genvägar och ikoner läggs in på skrivbordet.
  • Din webbläsare stängs plötsligt ner. Nya ikoner och webbsidor ploppar upp med jämna mellanrum.
Om du upplever något utav dessa problem har din dator med största sannolikhet blivit drabbad av Adware.

Hur får man bort Adware?

Du kan försöka ta bort Adware på egen hand genom att rensa datorn från onödiga filer med hjälp av datorns programvara för diskrensning. Denna process är ganska enkel men för att genomföra rensningen behöver du känna till namnet på den skadliga programvaran. Ibland kan det därför kräva en hel del research och flera steg för att ta bort Adware manuellt. 
Det finns även en hel del program som är specialiserade på att identifiera Adware och ta bort det från datorn. Dessa program kallas för antispyware och tar hand om Adware som gömmer sig i din dator. Detta är definitivt en bra lösning för dig som vill bli av med Adware snabbt och enkelt utan att behöva göra något själv. Oftast kostar det en slant att installera en bra antispyware men då kan du vara säker på att din PC är helt skyddad från Adware en lång tid framöver.

Tips på antispyware

Det finns en del antispyware som tar bort Adware på ett enkelt och effektivt sätt från din dator. Vi rekommenderar dock ett av dessa program som lämpar sig bäst för Adware-blockering:

Det finns en ganska påtaglig skillnad mellan gratisversioner och betalda prenumerationstjänster på antispyware. När du väljer en betald tjänst kommer programmet, förutom att ta bort befintligt Adware, att blockera alla annonseringsprogram i realtid. Det innebär att säkerhetsprogrammet stoppar Adware redan innan de försöker installera sig i din PC. Det kan därför vara smart att investera i en prenumerationstjänst som ger dig ett omfattande säkerhetsskydd.