web

Home > Vad betyder SERP?

Vad betyder SERP?

SERP, som står för Search Engine Results Page, är webbsidorna som till exempel Google visar när en användare skriver in ett sökord och trycker ”Enter”. Det finns två olika sorters resultat en användare kan få på sin SERP när de använder en sökmotor; organiska resultat.

SERP - Organiska resultat

Organiska resultat är sidor som rankar utifrån hur relevant sökmotorn tycker att sidan är utifrån sökningen. Låt oss säga att du söker efter ”recept på bullar”, då förväntar du dig med största sannolikhet få ett resultat som innehåller recept på bullar.  I nästa steg är det sökmotorns jobb att, med hjälp av flera olika faktorer, visa de sidor som är mest relevant och placera det högst upp i SERP. Bland de organiska resultaten så får de fem översta sidorna över 67% av alla klick enligt Smartinsights.com. Läs mer om organisk trafik och om vad det innebär.

Betalda resultat

Betalda resultat är sidor som ett företag har betalat för att de ska visas högst upp på SERP. Beroende på hur populärt ett sökord är så kostar det mer eller mindre för en sida att visas som ett betalt resultat. De betalda resultaten visas högst upp på SERP och tack vare detta så får de betalda sidorna cirka 40% av alla klick.

Varför är SERP viktigt?

Majoriteten av alla klick går till de betalda resultaten eller de tre översta organiska resultaten. Detta innebär att om din sida inte är bland dessa så minskar chansen avsevärt att användarna ska klicka sig vidare till din sida. Vill du veta mer om hur din sida kan ranka på SERP så rekommenderar vi dig att fortsätta läsa.

Vilka SERP-funktioner finns det?

En fördel med SERP är att sidorna har massa inbyggda funktioner, vilket möjliggör för resultaten att visas på ett ännu mer intuitivt sätt. Några exempel på dessa finner du här nedan.

Vanliga SERP-funktioner

Produktresultat

Om du söker efter en vara eller en produkt du vill köpa så visas dessa i sitt eget flöde längst upp på sidan med bland annat pris och bild.

Valutaomvandlare

Vill du räkna ut hur många svenska kronor det går på 100 dollar? Inga problem, många sökmotorer ger dig en smidig omvandlare på toppen av sidan som hjälper dig med uträkningen.

Översättningar

Vill du översätta en text så går det också att göra direkt i SERP, Google Translate har till exempel över 100 olika språk som du kan översätta mellan. Det finns många fler funktioner och du kan testa och se hur många olika du kan hitta, börja söka på till exempel nyheter, recept eller kända personer. 

Featured snippet

En featured snippet syns överst i Googles sökresultat som en informationsruta. Informationen som visas hämtas från sidan Google tycker bäst svarar på frågan som du ställer eller informationen du letar efter.