web

Home > Besöksstatistik – Hemsidor

Besöksstatistik Hemsidor

När du först börjar använda program som Google Analytics kan det vara svårt att veta var du ska börja med all data gällande besöksstatistik. Hemsidor kan vara extremt olika och syftet med en blogg kontra en webbshop är väldigt skilda. På den här sidan ska vi hjälpa dig att få en bättre förståelse för hur du analyserar besöksstatistik. Hemsidor skiljer sig åt, men statistiken som kommer in kan alltid grupperas inom samma områden!

Besöksstatistik Hemsidor – Var kommer mina besökare ifrån?

Var kommer din trafik ifrån kan tolkas på en rad olika sätt när du analyserar din besökstrafik. Hemsidor kan ha olika fokus; om du ansvarar för en lokal aktivitetspark så är det större chans att besökarna kommer till parken om de bor eller befinner sig i närheten. Om du istället ansvarar för en onlinebutik som säljer produkter till hela Europa så spelar det inte lika stor roll var dina besökare kommer ifrån när det gäller geografisk plats. Däremot kan det vara extremt viktigt att veta var de kommer ifrån på webben. Söker sig kunderna till dig via Google? Kommer de in via dina Google Ads-annonser eller har en känd influencer länkat till din sida efter ett samarbete?

Besöksstatistik Hemsidor - Populära sidor

Vilka är dina populära sidor? Eftersom de flesta av dina besökare kommer till dessa sidor är det extremt viktigt att du uppfyller besökarens mål och att du lägger lite extra fokus på att justera och förbättra dessa sidor. Tycker du att det är fel sida som besökarna vanligtvis kommer in via? I så fall kan du anpassa om den sidan till att guida dem till den sidan eller sidorna du värdesätter mest och tror kommer uppfylla deras mål med att besöka din sida.

Om du använder Google Analytics kan du enkelt se dina populäraste sidor under beteendefliken (”behaviour”) och sedan sidinnehåll (”Site content”). Du kan själv välja under vilken period du vill se statistik ifrån.

Besöksstatistik Hemsidor - Stannar mina besökare?

Ta reda på hur länge dina besökare stannar på din sida; om de lämnar sidan direkt, eller om de tar god tid på sig att ta del av innehållet på din sida. Om de lämnar en sida direkt kan det till exempel vara för att du inte har uppfyllt besökarens förväntningar på sidan eller att de direkt har klickat sig vidare på din sida efter att de direkt har hittat en undersida som passar deras sökintention nnu bättre.

Hur ökar jag min besöksstatistik?

För att öka din trafik är det viktigt att förstå vilka olika sorters trafik som finns och hur dessa besökare hittar till din sida. För att lära dig mer om olika typer av webbtrafik kan du läsa vidare om organisk trafik och direkttrafik

Mest besökta hemsidor

Under oktober 2021 bestod topp 5 av Google(1), Youtube(2), Facebook(3), Twitter(4) och Instagram(5). Vill du veta mer kan du besöka similarwebb.com för uppdaterade siffror.