web

Gratis virusskydd – för Windows

Gratis antivirus är ett effektivt sätt för dig att skydda din dator utan att behöva lägga pengar på en dyr programvara. Det ger dig tillräckligt med skydd om du använder PC för slösurfing, offline-spel och lättare app-hantering. Däremot är det bättre att skaffa ett heltäckande virusprogram om du använder din dator i arbete, för nedladdning av stora filer och till system som kräver en högre säkerhet.

6 gratis antivirusprogram att hålla koll på

Det finns en hel del gratis virusskydd att hitta på nätet och vi har listat de bästa antivirusprogrammen som innehåller allt du kan tänkas behöva för din säkerhet.
Ett gratis virusskydd från Microsoft som finns med som ett inbyggt säkerhetspaket för Windows XP, Windows Vista och Windows 7. Det ger dig ett omfattande skydd mot olika typer av viruskod, trojaner och annat säkerhetsintrång. Programmet ligger aktiverat i bakgrunden samtidigt som du arbetar på din dator vilket gör att alla eventuella viruskoder angrips i realtid. Tester som har gjorts med detta antivirusprogram har visat att programvaran tar ca 4 MB av ett RAM-minne vilket har en väldigt liten påverkan på datorns prestanda.

Egenskaper:

 • Ett inbyggt säkerhetspaket 
 • Skydd mot virus, maskar, trojaner mm.
 • Tar inte så mycket plats 
 • Väldigt enkel att använda
Detta gratis antivirusprogram för Windows och Mac OS X rekommenderas av de flesta användare världen över. Ett superenkelt program med bra gränssnitt, virusblockering, wi-fi-koll och smartskanning. Avast Free Antivirus blockerar och tar bort alla typer av skadlig kod med virus, spionprogram och trojaner samt skyddar mot nätfiske och osäkra webbplatser i realtid. Om du vill ha ett gratis antivirusprogram på svenska ska du verkligen välja Avast. Förutom att upptäcka skadlig kod rensar programmet automatiskt bort allt virus innan det angriper din dator i realtid.

Egenskaper:

 • Enkelt, användarvänligt gränssnitt
 • Blockerar all skadlig kod, trojaner och maskar
 • Skyddar mot nätfiske och osäkra webbplatser
 • Tillgänglig på olika språk
Ett gratis antivirusprogram på svenska som rensar bort all skadlig kod som finns på diverse webbplatser med hjälp av sex olika skanningstyper. Bland annat ingår i detta program en snabb smartskanning, en omfattande skanning och uppstartskanning. AVG Antivirus skyddar mot nätfiske, e-postvirus och trojaner vilket gör programmet till ett omfattande antivirus för ditt PC. Enda nackdelen med den fria versionen är att det tar lång tid att skanna igenom datorn. Tålamodsprövande? Absolut! Men så har du allt virusskydd som behövs för din dator vilket ju är det viktigaste.

Egenskaper:

 • Sex olika skanningstyper
 • Skyddar mot nätfiske och osäkra webbplatser
 • Identifierar viruskod, trojaner och maskar
 • Bra skydd mot e-post-angrepp
Antivirusprogrammet 360 Total Security skyddar din dator mot virusangrepp, trojaner och annat skadligt säkerhetsintrång. Programmet fungerar på Windows såväl som Mac OS X och har fått väldigt bra recensioner från oberoende källor. Du får här tre alternativ för virusskanning med snabbsökning, en anpassad skanning och en fullständig genomsökning av ditt system. Gratis antivirus från 360 Total Security gör även automatiska kontroller i program som finns installerade på din dator och informerar dig om nödvändiga uppdateringar.

Egenskaper:

 • Skydd mot virus, trojaner och maskar
 • Tre olika skanningstyper
 • Automatiska kontroller av PC
 • Molnbaserat skydd
Ett gratis antivirusprogram som innehåller tre skanningfunktioner tillgängliga i den fria versionen. Du kan låta programmet göra en snabbskanning eller en genomgående virusskanning av hela din dator. Dessutom kan du schemalägga programmet och välja filer, appar och tillägg som du vill ska skannas igenom dag-, vecko- eller månadsvis. Avira Antivirus har ett inbyggt malware-skydd i alla sina licenser. Det skyddar din dator mot skadliga nedladdningar, filkopiering och annat säkerhetsintrång som du interagerar med. Vid upptäckten av skadliga filer kommer Avira skicka ut en notis till dig med ett åtgärdsförslag.

Egenskaper:

 • Tre olika skanningstyper
 • Schemaläggning av skanning
 • Skydd mot skadlig filnedladdning och filkopiering
 • Pop-up meddelanden vid virusupptäckt
Comodo Antivirus är ett väldigt enkelt antivirusprogram som har ett ganska omfattande skydd mot diverse viruskoder, trojaner och maskar. Här finns en genomsökning av alla befintliga program, webbplatser och e-mail. Comodo ger dig ett skydd mot potentiella virus och malware samt allt onödigt spam i din mailkorg. Här finns även funktionen ”Game Mode” som tillåter en att spela ostört utan att behöva se massa pop-up-notiser med virusvarningar. Nackdelen med Comodo Antivirus är att det tar ganska lång tid att installera och har ett väldigt daterat gränssnitt.

Egenskaper:

 • Skydd mot virus, trojaner och maskar
 • Spam-skydd
 • ”Game Mode-funktion”
 • Enkelt gränssnitt
Detta antivirusprogram har nog det mest avancerade virusskyddet i jämförelse med andra gratis antivirus på marknaden. Den skannar igenom datorn, gör nödvändiga uppdateringar och skyddar din PC mot skadligt intrång från filnedladdning och surf. Här finns också blockering av nätverksangrepp och det nya verktyget AMSI som ger kommandot till programmet att verifiera alla nedladdade filer, appar och script.
Med Kaspersky gratis antivirusprogram kan du göra en genomgående skanning av din PC som tar ca 90 minuter. Det må låta som väldigt lång tid men så får du också en noggrann rapport som identifierar all skadlig kod och gör en ordentlig filrensning. Annars kan du välja en snabbskanning och schemalägga den i önskad tidsintervall.

Egenskaper:

 • Omfattande virusskydd
 • Verifiering av nedladdningsprogram och filer
 • Tre olika skanningslägen
 • VPN inkluderat (med en begränsning till 200MB/dag)

Varför behövs antivirusprogram?

Antivirusprogram skyddar din dator mot skadligt intrång från andra parter via sådant som viruskod, trojaner, spyware och annat som utgör hot mot din säkerhet. Ett virusskydd finns alltid med i bakgrunden när du arbetar med din dator. Det skannar igenom alla program, appar och filer som öppnas upp i ett fönster samtidigt som det även håller koll på befintliga program som finns installerade på en PC.

Hur bra är gratis antivirus?

I vårt tycke är de flesta gratis antivirusprogram tillräckligt bra för att användas på en PC för privatbruk. I vår guide har vi tagit med 6 program som skyddar mot skadlig viruskod, trojaner och maskar. Däremot skulle vi inte rekommendera att enbart förlita sig på en gratis variant av antivirusprogram om du använder din dator i arbete då du behöver ett starkare och ett mer omfattat skydd mot exempelvis spyware och ransomware. Dessutom saknar många gratis antivirusprogram ett inbyggt VPN  som skyddar din internettrafik. I de flesta fall kan du testa ett gratis antivirus för att sedan utöka programmet i betalversionen.

Kan man ha flera antivirusprogram samtidigt?

Tekniskt sett kan man ha flera antivirusprogram installerat på en dator. Dock kommer det innebära att de olika programmen hamnar i konflikt och misstolkar varandras närvaro för virusangrepp. Så nej, man får inte automatiskt ett extra skydd mot skadligt säkerhetsintrång med dubbla programvaror. Satsa i stället på ett riktigt bra antivirusprogram med ett omfattande datorskydd. Det är viktigt att avinstallera det gamla antiviruset innan du laddar ner ett nytt. Har du tillgång till Microsoft security essentials på datorn kommer det att avinstalleras automatiskt när du aktiverar det nya antivirusprogrammet.

IT-säkerhet

IT-säkerhet handlar om att skydda våra datasystem och nätverk från olika typer av hot. Detta område är viktigt för att säkerställa integriteten, tillgängligheten och sekretessen hos våra digitala resurser. Det sträcker sig över en rad discipliner inklusive, men inte begränsat till, penetrationstestning, användning av antivirusprogram, brandväggar, social ingenjörskonst och multi-faktorautentisering. Det är genom att förstå dessa komponenter och att använda dem effektivt, vi kan skapa en robust IT-säkerhet för att möta och motverka de utmaningar och hot som dagens digitala värld presenterar.

Penetrationstest

Ett penetrationstest innebär att du anställer en expert som utför en kontrollerad hacking av ditt IT-system. Syftet är att identifiera eventuella svagheter innan verkliga hackare hittar dem.

Penetrationstestning hjälper dig att upptäcka och korrigera brister i dina system. Detta bidrar till en djupare insikt i säkerhetsstatusen för ditt nätverk och vägleder dig i hur du kan stärka den.