web

Snabbare dator – 5 tips för att lyckas

Det finns inget värre än en dator som är både trögstartad och seg att använda för en person som jobbar online. Är du en av dem som känner en bubblande ilska över situationen med en långsam PC? Följ då våra 5 tips som gör din dator snabbare. Spara tid, pengar och din dyrbara energi.

1. Rensa datorn från onödiga filer

Det första du bör göra för att snabba på din PC är att rensa systemskräp som tar plats på hårddisken. Oftast får du en lista på specifika filer och program som definierats som ”skräp” av det antivirus som används på en dator. Titta igenom listan och bestäm dig för att eventuellt spara vissa av filer på en annan källa eller helt enkelt ta bort dem helt.  

 1. Sök på diskrensning i Aktivitetsfältet.
 2. Välj filer/program som ska tas bort. Se till att avmarkera övriga filer som ska behållas.
 3. Tryck OK och sedan Ta bort filer i bekräftelserutan.


Du kan även frigöra diskutrymmet genom att välja alternativet ”Rensa systemfiler”. Då får du även veta hur mycket utrymme som kan frigöras.

Rensa systemskräp med CCleaner

Om du vill slippa felsöka din dator och köra en manuell rensning på onödiga filer är tipset att installera programmet CCleaner. Det är ett smart verktyg som fungerar både för Windows och Mac OS och som går att anpassa efter dina behov. Du kan välja mellan att köra en enklare rensning av systemskräp eller en mer genomgående rensning bland lagrade cookies, annonsspårare och tillfälliga lösenord. 

 • CCleaner upptäcker inte virus eller annat skadligt säkerhetsintrång i din dator. 
 • Det går inte att återskapa raderade filer. Håll därför koll på vilka filer du låter CCleaner rensa ut.

Vad tar plats på hårddisken?

För att se vad som tar plats på hårddisken kan du titta på en komplett lista på datorns lagringsutrymme. Följ då dessa steg:

 1. Öppna Inställningar och klicka på System.
 2. I vänstra menyn väljer du Lagring.
 3. Välj att se specifikationer för varje kategori som visas i listan genom att klicka på varje.

2. Ta bort Windows Old

När du uppgraderar din äldre Windows-version till Windows 10 kommer den tidigare varianten att sparas i en särskild mapp på din dator. Detta görs för att man ska kunna ha möjlighet att gå tillbaka till den äldre varianten om något händer med det nya operativsystemet. Dock tar denna mapp (som för övrigt kallas för Windows. Old) ett ganska stort utrymme på hårddisken. För att ta bort mappen bör du markera och välja ”tidigare Windows-installationer” i fönstret Diskrensning.  
 • Ta bort Windows Old bara om du verkligen känner dig säker på ditt nya operativsystem. Borttagna filer går inte att återskapa vid ett senare tillfälle!

3. Ändra autostart för appar och program

Det många inte vet är att program som startar automatiskt kan i många fall bromsa datorns prestanda och göra den långsam vid uppstart. Ta bort autostart för Windows 10 genom att gå in på Inställningar  🡪 Appar 🡪 Autostart. Du får där se en lista på alla appar som finns installerade på din PC. Välj vilka appar som ska startas automatiskt eller kryssa ”avaktivera” på alla alternativ i listan.
Denna åtgärd är speciellt bra om du har en äldre dator med en redan så långsam hårddisk. Det bästa är att du alltid kan gå tillbaka och ändra justeringen vid behov.

4. Ta bort virus

En väldigt långsam dator kan indikera skadligt virusintrång. Om du har ett bra antivirusprogram är detta väldigt sällsynt men om skadan redan är framme behöver man lösa problemet så snart som möjligt. Ta bort skräpfiler med virusangrepp genom att följa dessa steg:

  1. Starta om datorn i felsäkert läge. Koppla bort datorn från internet och välj sedan ”Felsäkert läge/Safe mode” genom att hålla inne F8-knappen. 
  2. Radera temporära filer. Sök temporära filer i ”Diskrensning” och välj att ta bort alla filer på datorn. 
  3. Starta upp ett säkerhetsprogram. Gör en genomgående skanning av din dator för eventuell skada.
  4. Ta bort virus eller sätt det i karantän. Ta bort skadliga filer som hittats under skanningsprocessen eller tryck på ”Quarantine” på de filer som innehåller skadlig kod.
  5. Starta om datorn. Du behöver göra en omstart när du rensat datorn på all skadlig kod för att påbörja en ny session. 
  6. Installera om operativsystemet. Vissa gånger behöver man säkerhetskopiera sina viktigaste filer och installera om hela operativsystemet. Se därför till att ha din ISO-fil sparad på ett bootbart USB-minne.  

Läs mer om hur du tar bort virus hos Kaspersky.se.

5. Byta SSD-hårddisk

Detta steg kan tyckas som en väldigt drastisk åtgärd och visst kan det vara komplicerat att byta ut hårddisken. Däremot finns det i många fall ingen annan lösning för en långsam dator. Så om du inte vill betala massa pengar för en ny PC kan det vara smart att investera i en ny hårddisk. 

Det första du bör göra är att välja rätt hårddisk för din dator. De flesta SSD-diskar som används idag är 2,5 tums-diskar med sata-anslutning eller kompakta ssd-hårddiskar i m.2-format. Titta igenom datorns manual eller ta hjälp av en specialist som ger dig tips på rätt hårddisk för din PC.

När du ska byta ut din gamla hårddisk mot en ny behöver du skruva loss skruven som fäster hårddisken och ta ut den gamla enheten ur dess metallbehållare. Koppla bort kabeln som fäster i hårddisken och se till att förvara din gamla ssd-disk lättåtkomligt för framtida användning. Sedan sätter du in den nya hårddisken i datorn, kopplar på strömkabeln och kör i gång systemet.

 • Att byta ut SSD-hårddisk kan låta lockande för en person med ett stort intresse för datorer. Se dock till att följa alla försiktighetsföreskrifter som finns för alla kablar och strömkällor. 
 • Vissa MAC-datorer har en fastsvetsad hårddisk som inte går att avlägsna manuellt. Dessa datorer ska lämnas in till återförsäljare för expertisgranskning.  


Bästa pris på ssd-hårddiskar hittar du här: