web

Gratis typsnitt – 5 bästa hemsidor

Vill du skapa en attraktiv hemsida och behöver hitta ett unikt typsnitt? Vi ger tips på 5 gratis hemsidor där du laddar ner olika typsnitt som passar dina önskemål. Välj bland svenska typsnitt, kursiv skrivstil eller extremer – det finns oändliga variationsmöjligheter.

Bästa hemsidor med gratis typsnitt

Om du är en flitig användare av Adobe Creative Cloud har du säkerligen redan tittat igenom den mängd av tillgängliga typsnitt som finns i Adobe Fonts. Fördelen med Adobe är att man laddar ner ett passande typsnitt som är licensierat både för privatbruk och kommersiell användning. Dessutom är det väldigt smidigt att kunna arbeta med de olika programmen som finns i deras nätverk och göra en enhetlig samling av sina projekt.
Förutom Adobe Fonts finns det många program som erbjuder gratis typsnitt för dig som jobbar med grafisk design. Här kommer vår topp 5 hemsidor med olika typsnitt för den mest kräsne användaren.
Denna enkla hemsida med en ganska tråkig layout har väldigt bra erbjudanden på gratis typsnitt för både Windows och Mac OS. Alla typsnitt är indelade i olika kategorier som finns i huvudmenyn – det är bara att välja ett passande alternativ och ladda ner typsnittet. Det går även att testa olika typsnitt genom att skriva egna ord som visas utifrån den valda fonten. På så sätt behöver du inte ladda ner något som sedan inte passar din grafiska profil.
Denna hemsida erbjuder gratis typsnitt som uppdateras med jämna mellanrum. Du väljer själv mellan olika stilar, designers och fontkollektioner. Här kan du även skriva ett eget ord eller en mening som visas upp i alla typsnitt som finns i fontlistan på en sida. Du behöver alltså inte gå in i varje font för att se resultatet, det räcker med att skriva in din text en gång. Du kan dessutom justera teckenstorlek och teckenfärg för att se hur det gör sig mot en specifik bakgrund.
En enkel hemsida som erbjuder gratis typsnitt för dig som jobbar med grafisk design. Du väljer ett typsnitt, läser specifikationen och testar din egen text innan du laddar ner ett typsnitt som passar dina önskemål. det valda alternativet. Ett tips som underlättar är att välja ett specifikt språk (ex. svenska) i språkkategorin så får du en hel lista på alla typsnitt som stödjer alternativa tecken. Ladda ner typsnitt genom att klicka på ”download TTF” och donera gärna en slant till en fontdesigner.
På denna hemsida hittar du massvis med snygga typsnitt för gratis användning. Hemsidan har en väldigt aktiv följarskara som gör nya teckensnitt som läggs upp för nedladdning. Du testar din egen text och väljer det alternativ som passar dina önskemål. Ett stort plus är att man kan skapa textutsmyckningar med hjälp av små ikoner i form av hjärtan eller fjärilar och utforma texten i 3-D format.
Denna hemsida erbjuder en otroligt stor mängd av gratis typsnitt. Du väljer din favorit genom att välja alternativ för teckenstorlek, färg och licenstyp. Du kan även skriva egen text för att se hur fonten gör sig i ditt innehåll. Enkelt, smart och smidigt – så skulle vi kunna beskriva denna hemsida. Ett tips för att hitta svenska typsnitt är att skriva ett ord som innehåller å, ä eller ö så ser du en hel lista på fonter som är bäst anpassade för svensk text.

Ladda ner typsnitt – viktiga saker att tänka på

Idag går det relativt enkelt att ladda ner typsnitt som passar en specifik designidé. Alla hemsidor är inte gratis och även om många företag erbjuder kostnadsfria alternativ så ställs det vissa krav på dig som användare. 

  • Det första du behöver göra är att läsa igenom villkoren som gäller för att ladda ner typsnitt. Se efter den finstilta texten, många företag skriver ”endast för privat bruk” som innebär att typsnitten inte får användas i kommersiellt syfte. Tänk även på att många hemsidor kräver kontoregistrering innan man får lov att ladda ner ett önskat typsnitt.

     

  • Tänk på att vissa typsnitt saknar svenska tecken för å, ä, ö. Testa olika typsnitt innan du väljer ett som du kan använda både i titeln och i löpande text. Det finns en del hemsidor som erbjuder att man först testar hur ett ord/mening ser ut i de olika typsnitten innan man eventuellt laddar ner dessa i datorn.

  • Det är väldigt roligt att välja och vraka bland snygga typsnitt på nätet men tänk alltid utifrån din grafiska profil. Välj inte typsnitt som är svårlästa eller som inte går att använda i tryck. Dessutom är tipset att fokusera på ett enda eller möjligtvis två typsnitt som du använder i din digitala kommunikation. På så sätt skapar du en tydlig profil som är lätt att känna igen för dina besökare.