web

DLNA media server – vi förklarar begreppet

År 2003 startade Sony och Intel ett gemensamt projekt som tog världen med storm. Idag, 18 år senare finns det hundratals företag involverade i projektet med egna regelverk för kommunikationsstandarder. Så vad är DLNA och vad är det bra för? Vi förklarar begreppet.

Vad är DLNA?

DLNA är en förkortning för Digital Living Network Alliance. Detta är alltså ett samarbete mellan datorindustrin, hemelektronik och mobiltillverkare. Kända namn som Microsoft, Dolby, Nokia och Samsung ingår i detta unika projekt och samarbetar för att stärka utvecklingen. Syftet med detta samarbete är att skapa en enhetlig bild av alla hemelektronikprodukter och få dessa att kommunicera med varandra.
Användarna ska kunna få en helhetslösning för trådlös överföring av digital media mellan olika källor som ingår i ett mediabibliotek. Så enkelt förklarat ska du kunna streama en film som finns på din dator till din TV eller till din smartmobil. För att kunna koppla samman alla enheter ska man välja produkter med ett DLNA-certifikat.
Hitta produkter med DLNA-certifiering hos Teknikproffset.se

DLNA-certifierad Media Server – vad innebär det?

Det finns i dagsläget ca 13 olika klasser av certifiering för DLNA. Varje enhet inom hemelektronik kan anslutas till DLNA utifrån de krav som ställs på mediaserver. Till exempel behöver en enhet vara utrustad med en nätverksanslutning för att kunna räknas in i DLNA. Dessutom kan vissa produkter bli certifierade i flera olika klasser. Läs mer om DLNA Media Server och hitta produkter som innehar ett DLNA-certifikat.
För att kunna marknadsföra en produkt som en DLNA-certifierad Media Server behöver man först testa produkten enligt ”DLNA Test Tools”. Därefter skickar man in information om produkten för vidare validering och ännu fler tester hos leverantörer inom DLNA-certifiering. Om alla tester går igenom och man får ett godkännande går det sedan att använda DLNA-märkning på den certifierade produkten i marknadsföringssyfte.

Hur fungerar DLNA?

DLNA-certifierade produkter inom hemelektronik kopplas ihop till en enhet som skickar informationen mellan varandra. Du som användare kan exempelvis öppna en mediafil som finns på din PC genom att gå in i filen via din TV. Du har möjlighet att lyssna på din favoritmusik via din mobil eller visa upp dina foton på TV-skärmen. Detta behövs för att kunna använda DLNA i ditt hem:
  1. Nätverksanslutning. Alla enheter behöver vara anslutna till nätverket via Wi-Fi eller LAN.
  2. DLNA-certifierad Media Server – endast produkter som innehar certifikat får ingå i DLNA. Produktinformationen hittar du hos din närmaste återförsäljare.
  3. DLNA-certifierad Media Player – endast produkter med certifikat får ingå i DLNA.

DLNA för Windows 10

Du som använder Windows 10 har ett inbyggt DLNA som ingår i operativsystemet. Dock behöver du aktivera DLNA manuellt genom att följa några enkla steg. I videon nedan visas hur du går till väga för att aktivera DLNA i Windows 10.