När du skapar en ny webbplats eller blogg för dig själv eller ditt företag är det första som du förmodligen vill ska hända att besökare som är intresserade av det du skriver om eller erbjuder faktiskt hittar till din hemsida. Och allra bäst, och ekonomiskt, är att de hittar till din hemsida via en sökning på en sökmotor, vanligtvis är Google den som prioriteras. Men det tar lite tid för Google att hitta din sida så här följer del 1 i guiden om hur du snabbar på processen för att indexera din webbsida.

Förklaring: Vad är Googlebot, att Crawla en webbplats och Indexera?

Innan vi börjar gå igenom tips för att locka Googlebot (en?) att din söka upp och indexera din webbplats behöver vi börja med att gå igenom vad en Googlebot är samt skillnaden mellan indexering av en sajt och att crawla.

Googlebot är helt enkelt en automatiserad programvara som Google skickar ut för att samla in information om olika sidor och dokument på webben för att lägga till i Googles sökbara index. Ibland kallar man även Googlebot för spindeln på svenska.

Crawling, att crawla en sajt, är den process som Googlebot utför när den hoppar runt från webbplats till webbplats, hittar ny och uppdaterad information och sedan rapporterar tillbaka till Google. Man kan även kalla denna process för genomsökning. Googlebot upptäcker vad den ska söka efter, alltså crawla, med hjälp av länkar. Därför är det viktigt att det finns länkar till, men även från, din nya webbplats.

Indexering är bearbetningen av den information som samlats in av Googlebot från sina genomsökande aktiviteter. När uppdaterade och nya dokument  behandlats kommer de att läggas till i Googles sökbara index om de bedöms vara av god kvalitet. Under indexeringen processar Googlebot orden som finns på en sida och analyserar var dessa ord är placerade. Information såsom titel-taggar och ALT-attribut, den informativa text som beskriver vad bilder föreställer analyseras även under indexering.