När man startar en webbsida ställs man ofta inför frågan: Hur ska jag tjäna pengar på min hemsida? Är det så enkelt som det verkar att tjäna pengar på sin webbplats med annonssystemet Google AdSense?

Google AdSense är Googles annonssystem eller program där du kan ansöka för att få  lägga in pay-per-click-annonser (betala-per-klick-annonser) på din webbplats. När någon klickar på en annons som ligger på din hemsida tjänar du pengar. Ganska enkelt va?

Men det är inte så enkelt. Dels behöver man ha bra med trafik på sin hemsida för att få tillräckligt många klick på de annonser man har på sidan. Sen krävs det också en del administration för att sätta upp Google AdSense på hemsidan men även löpande administration för att det ska se snyggt ut och rätt annonser ska visas på rätt plats på din webbsida.

Tjäna pengar med Google AdSense kräver trafik

För att tjäna pengar med Google AdSense behöver du ha mycket trafik, det vill säga besökare, som besöker din webbplats och väl på plats på din sida att de också klickar på annonserna. Det finns olika sätta att marknadsföra din hemsida för att få bra med trafik på hemsidan, framförallt bör du jobba aktivt med sökmotoroptimering för att få mer trafik till din webbplats. Du måste också ha ett innehåll som gör att du kan ha annonser med högt Pay Per Click (PPC) som också är relevanta till innehållet på din hemsida.

Annonserna ska passa in på din hemsida

Du måste också lägga in annonserna så at de smälter in bra på din hemsida. Det finns mängder med undersökningar som stödjer det faktum att annonserna tas bättre emot, och då också får klick, om de passar in i designen i övrigt på hemsidan. Studier har visat att personer (besökarna) som besöker webbplatser som innehåller annonser som använder färger som inte är i harmoni med själva webbplatsen tenderar att utveckla ”ad blindness”. Med ”Ad blindness”, på svenska ”annonsblindhet” menas helt enkelt att man tenderar att ignorera annonserna för man vet att de är annonser.

Vilket innebär att oavsett hur mycket trafik som kommer till din webbplats är risken att ingen kommer att klicka på annonser eftersom de valt att ignorera dem. Om ingen klickar annonserna tjänar du inga pengar.

Hantera konkurrenternas annonser

På din hemsida vill du ju inte låta dina konkurrenters annonser synas. Du bör därför, när du sätter upp ditt AdSensekonto men även regelbundet i framtiden specificera annonser du inte vill ska få synas på din sajt.
I administrationsgränssnittet för Google AdSense kan du ange upp till 200 adresser, URLer, till webbplatser som du vill spärra från att placera annonser på din webbsida.

Problemet är att du oftast inte känner till att din konkurrent annonserar förens du ser deras annonser på din hemsida. Därför är det viktigt att hela tiden håll spärrlistan uppdaterad.

Flera alternativ för att tjäna pengar på Google Adsense 

Google erbjuder tre sätt att tjäna pengar från dem med hjälp av AdSense:

Google AdSense för Innehåll (content)
Det finns flera olika annonsformat vad gäller storlek och färg för att de ska passa så bra in som möjligt in på din webbsida. Annonserna kan vara text-eller bildannonser eller både och. Man kan välja exakt vilka annonser man vill ta och placera dessa på sin webbsida amen det finns också Annons-enheter som innehåller en blandning av annonser som uppdateras automatiskt. Det finns även Länk-annonser vilket helt enkelt är en remsa av textlänkar som dina besökare kanske vill klicka på. Google tillåter dig att lägga upp till 3 Annonsenheter och 1 Länkenhet på varje sida på din webbplats, förutsatt att du följer deras policys – både för AdSense och för Webbansvariga.

Google AdSense för Sök (Search)

Detta annonsformat innebär att du lägger in en sökruta / sökformulär på din hemsida. När en besökare skriver in en sökterm, ex ett sökord och genomför en sökning kommer en sida med sökresultat öppnas. Detta sökannonsformat är värd mer ä pay-per-klick-annonser. Du kan anpassa färgschemat på sökresultatsidan för att harmonisera med din webbplats.

Du kan också tjäna pengar via Google Referrals (Hänvisningar).
Här kan du tjäna pengar genom att hänvisa besökare till att registrera sig och börja använda en Google-produkt, som AdSense, AdWords och andra Google-program. Precis som Google AdSense för Innehåll (for Content) och AdSense för Sök (for Search)  genererar Google en kod som du klistrar in på önskad plats på din webbsida. Du kan välja från ett brett utbud av knappar, banners och textlänkar i olika färger så att det passar bra in på din hemsida. Du registrerar dig för Referrals när du registrerar dig för AdSense.